Catherine Repond

.

Liv

Catherine Repond, kallad La Catillon, bodde tillsammans med sina två systrar i byn VillarvolardLac de la Gruyère . Hon levde på att tigga och då och då spunnet ull från protestantiska Bern, vilket misstänkt observerades i den katolska regionen. När rykten om påstådda trolldom gjorde rundorna inledde Vogt Beat-Nicolas von Montenach en undersökning för att kontrollera sanningen i uttalandena.

I april 1731 intervjuade han den 68-åriga Catillon för första gången. I synnerhet frågade han om ursprunget till hennes skada på hennes vänstra fot, som saknar tårna. Hon sa att två män och en kvinna avbröt henne när hon bodde i en ladugård i Gibloux . Detta uttalande påminde Vogt om en händelse som hade ägt rum någon gång tidigare: Under jakten sköt han en räv och skadade djurets ben. Trots en omfattande sökning hittades inte räven. Så Vogt drog slutsatsen att Catillon måste ha förmågan att ändra form och därför vara den flyktande räven i mänsklig form. Den 20 maj kastades Catherine Repond i fängelset på Corbières slott , där kronofogden bodde, för att avvakta hennes rättegång.

Rehabilitering

I februari 2009 krävde en motion från parlamentet i Freiburg att Catherine Reponds ära skulle återställas. Efter rehabiliteringen av Anna Göldi i augusti 2008 , som avrättades i Glarus för påstådda trolldom 1782 , vill kantonregeringen i Freiburg rehabilitera alla som har gjort bekännelser under tortyr. Den begärda rehabiliteringen avvisades av kantonalparlamentet den 8 maj 2009 med motiveringen att rehabilitering i juridisk mening inte var möjlig; dagens tillstånd är inte ansvarigt för brott i det gamla området . Istället antogs en icke-bindande resolution. År 2010 tog staden upp saken igen och bestämde sig för att döpa ett torg till Catherine Repond.

litteratur

  • Nicolas Morard: Le procès de la sorcière Catherine Repond dite Catillon: overtro ou crime judiciaire in: Catherine les fribourgeoises, publication de la société d'histoire du canton de Fribourg 1969–1970, t. L, Fribourg, 1970
  • Josiane Ferrari-Clément: Catillonet les écus du diable. Editions La Sarine, Fribourg 2009
  • odaterad: Catherine Repond alias Catillon; den sista Freiburg -häxan , i: Från hertiginnor, häxor och barnmorskor. I kvinnors fotspår i Freiburg III. Utg.: Pro Fribourg, , nummer 163, 2009-II, s. 40–43

Individuella bevis

Svara, Catherine