Vitläppande rådjur

Från Wikipedia, den fria encyklopedin
White Lipped Deer (Cervus albirostris)

Vitlöshjort ( Cervus albirostris )

Vitläppande rådjur
Systematik
utan rang: Pannvapenbärare (Pecora)
Familj : Rådjur (Cervidae)
Underfamilj : Cervinae
Stam : Äkta rådjur (Cervini)
Genre : )
Typ : Vitläppande rådjur
Vetenskapligt namn
Cervus albirostris
Przewalski , 1883
Ett par vita läppar
Män i Beijing Zoo

Den vita-lipped hjort ( Cervus albirostris , syn :. Przewalskium albirostris ) är en art av däggdjur från rådjur familjen (Cervidae). Den lever på Tibets högland och är därför rådjur med den högsta höjdfördelningen. På grund av flera egenskaper är den anpassad till ett liv i en livsmiljö där den ibland upplever färre än tolv frostfria dagar om året.

egenskaper

Vitlöshjorten är en av de största hjortarterna, den är betydligt större än till exempel kronhjorten . Vithövdingen når en huvudstammlängd på upp till 2,3 meter. Svansen mäter i genomsnitt 13 centimeter. Hanarnas axelhöjd är 1,30 meter och de väger upp till 204 kilo. Den sexuella dimorfismen är mycket uttalad; honorna är betydligt mindre och väger i genomsnitt 125 kilo.

Den päls av den vita lipped rådjur är brun och kort på sommaren, är vinterpäls ganska gråaktig och betydligt längre. Vinterrockens ljusare färg kan bero på att den bärs längre och därför bleknar mer än sommarrock. Vinterrockens hår är långt och vågigt och har tjockt ullhår . Det vitaktiga håret runt näsan och hakan ger det sitt namn. Det finns flera särdrag som skiljer den vitläppande hjorten från andra rådjur: Hovarna, som är höga och breda och tydligt sticker ut från alla andra rådjur, är slående. De är en anpassning till de steniga livsmiljöerna hos vithjortarna och gör att den kan klättra över stenar. Vitlöshjortar är också de enda hjortarna med håret på manken pekande framåt, vilket ger intryck av att denna art har en liten puckel. Benen är också kortare och tjockare än hjortarna som lever i djupare och plattare områden. De stora hornen, som, liksom nästan alla rådjur, bara bärs av hanarna, har fem ändar. Geviren kan nå en längd av 1,4 meter. Eftersom det vanligtvis inte finns några växter i deras livsmiljö att sopa sina gevir på, är några av dem inte mörkt färgade av saft, som är fallet med kronhjortar, till exempel . Vanligtvis är hornen av denna art mycket lätta och nästan vitaktiga vid spetsarna.

Rörelse och sinnen

Vithövdade rådjur kan galoppera i hastigheter upp till 56 km / h. De håller dock inte upp den här hastigheten länge. Vanligtvis rör de sig långsamt till sina matställen. Synkänslan spelar en större roll för dem när de känner igen faror än hörseln; I deras livsmiljö är ljudet av fallande stenar för ofta för att det ska signalera fara. De reagerar därför knappast på sådana ljud. I intraspecial kommunikation spelar å andra sidan vokaliseringar en stor roll. Hanarna släppte ut ett vrål som kan höras på avstånd under brunst. Den skrämmande ljud honorna är ett högfrekvent bark. Kalvar skriker högt efter sina moderdjur.

utbredning och livsmiljö

Fördelningsområdet för vitlöshjorten omfattar östra Tibet och delar av de intilliggande kinesiska provinserna från Gansu till Sichuan . Deras livsmiljö är både barrskogar och områden ovanför trädgränsen i höjder av 3400 till 5100 meter.

livsstil

före gropen är särskilt viktig för denna art av rådjur, eftersom det är under denna tid de äter de fettreserver som de behöver för att få igenom vintermånaderna.

Fortplantning

Under spårtiden sätter hanarna marken med sina gevir. De tassar också i gropar, där de urinerar och som de sedan välter sig i. Strider mellan hanarna är relativt sällsynta; rådjurets uppträdande är redan tillräckligt för att upprätta en rangordning.

Parningstiden är i oktober, efter en dräktighetstid på cirka 220 till 230 dagar föder honan vanligtvis en enda unge i maj eller juni. Födelsevikten för dessa kalvar är 8,1 till 8,6 kilo. Kalvarna brukar ta skydd i gräset där de är hopkrullade. Moderdjuret stannar nära dig och brukar stå lite högre på sluttningen. De sugs tre till fyra gånger om dagen. Vid ungefär två veckors ålder kan kalvarna följa moderdjuret. Moderdjuret slår sedan ofta ihop med andra honor som leder kalvarna. De avvänjas vid cirka 10 månader och når sexuell mognad vid 1,5 till 2,5 års ålder.

Vitlöshjort som hålls i fångenskap kunde leva upp till 19 års ålder. Vithövdade rådjur möter bara några få rovdjur i deras livsmiljö. Den snöleopard och varg är de enda rovdjur som materia. Dessa två arter är emellertid sällsynta i livmodern för vitläppar.

Systematik

hot

Vitlöshjort jagas för sitt kött och för sina gevir, som används i kinesisk medicin. Som ett resultat minskade befolkningssiffrorna kraftigt, men på grund av utbredningsområdet i utbredningsområdet är de enligt en nyare uppskattning fortfarande över 50 000 till 100 000 djur. Den IUCN listar arten som hotade ( sårbar ). I Kina har denna hjortart också börjat förvaras på gårdar för att få kött och bast. Överutnyttjande av betesområdena av husdjur utgör ett ytterligare hot mot denna art, eftersom det har en negativ effekt på artens reproduktionshastighet.

litteratur

Enstaka kvitton

  1. Rue, s. 57
  2. Rue, s. 57
  3. Rue, s. 57
  4. Rue, s. 57
  5. Rue, s. 58
  6. Rue, s. 58
  7. Rue, s. 58
  8. Colin P. Groves: Släktet Cervus i östra Eurasien. European Journal of Wildlife Research 52 (2), 2006, s. 14-22
  9. Clément Gilbert, Anne Ropiquet och Alexandre Hassanin: Mitokondriella och nukleära fylogenier av Cervidae (Mammalia, Ruminantia): Systematik, morfologi och biogeografi. Molecular Phylogenetics and Evolution 40, 2006, s 101-117
  10. Rue, s. 58

 - album med bilder, videor och ljudfiler